Simpozion « Imagistica Secventiala in Cardiologie »
Sfarsitul lunii aprilie a reunit in amfiteatrul Institutului de Boli Cardiovasculare Prof. Dr. CC Iliescu, deopotriva medici cardiologi si radiologi (…parca mai multi cardiologi) la simpozionul cu tema « Imagistica Secventiala in Cardiologie ».
De mai bine de 7 ani, atat la nivelul Societatii Europene de Cardiologie, cat si la nivelul Societatii Romane de Cardiologie, grupul de lucru de ecografie s-a dezvoltat impreuna cu « alte tehnici imagistice ». Aceasta reuniune a celor doua specialitati era asteptata si binevenita.
Simpozionul a fost structurat pe mai multe teme, care au inclus tomografia computerizata in diagnosticul cardiologic, RMN-ul de cord, dar si tehnici sofisticate precum PET-CT si /sau scintigrafia miocardica.
Prezentarea de deschidere a domnului profesor Apetrei, ne-a reamintit inceputurile ecografiei in anii 60-70, dar mai ales faptul ca in ciuda izolarii din perioada de dinainte de 1989, medicii romani au reusit sa se mentina la standarde ridicate si sa isi aduca o contributie importanta la dezvoltarea acestei tehnici.
Evolutia spectaculoasa a tehnologiei din ultimii 10-20 ani, a facut ca tehnici imagistice extrem de consumatoare de timp si cu aplicabilitatea redusa sa isi dezvolte tot mai mult spectrul spre cardiologie.
Astfel, CT-ul cardiac ce utilizeaza secvente prospective, si-a scazut semnficativ doza de iradiere in cazul CT-ului cardiac, iar tehnici noi au permis calcularea rezervei de flux, extrem de utila in decizia terapeutica din cardiopatia ischemica.
RMN-ul de cord isi mentine valoarea ca si gold standard in cardiomiopatii, dar castiga teren si in evaluarea ischemie miocardice, prin scaderea importanta a timpului de examinare in protocoalele de stress.
Atat scintgrafia cat si PET-CT-ul au rolul lor bine definit in imagistica cardica, dar reactiile adverse/contraindicatiile si nu in ultimul rand costurile le fac prohibite pentru moment!
Speram ca barierele administrative, si nu numai, sa fie mai usor depasite in favoarea accesibilitatii pacientilor nostri la aceste tehnici noi.
Nicoleta Calomfirescu, 3 mai 2016
Leave a reply →